Gluten w łuszczycy- ograniczać czy nie ograniczać ?
Wbrew temu,co można wyczytać w social mediach lub różnych stronach internetowych, nie istnieje specjalna dieta dla chorych na łuszczycę.
Ale…każda osoba,która aktywnie walczy z łuszczycą POWINNA WIEDZIEĆ czego należy unikać a co wprowadzić do swojej diety.
ZAPAMIĘTAJ !
Łuszczyca nie jest tylko chorobą skóry.
Czy wiesz,że zespół metaboliczny czyli: otyłość brzuszna,wysoki poziom trójglicerydów,nadciśnienie tętnicze,cukrzyca,insulinooporność oraz choroby sercowo-naczyniowe ( udar,zawał serca) występują częściej u chorych na łuszczycę.
Bez wątpienia odpowienia dieta, utrzymanie prawidłowej masy ciała,zdrowy styl życia mają ogromny wpływ na kondycję skóry.
Zadbaj o prawidłowy poziom:
Witamin A,E,C,D,B12
Kwasu foliowego
NNKT (szczególnie omega-3)
Laktaderyny (zwiększa kolagen w skórze)
Karnityny (wspomaga proces detoksykacji)
Kwasu ortowego (B13 obniża cholesterol,odtruwa z toksyn watrobę)
Wprowadż na stałę w swojej diecie:
Kurkumę (hamuje prolieferację keratynocytów,zmniejsza poziom histaminy bloków-cząsteczek zwanych NF-KB które wywołują reakcję zapalną w komórkach,chroni watrobę przed uszkodzeniem przez toksyny)
Selen
Probiotyki (Lactobacillus i Bifidus)
Zdjęcie: Curcuma longa, Ostryż długi inaczej Szafranica.
WYKLUCZ / OGRANICZ W JADŁOSPISIE
- Produkty zawierające dużo wiązań siarkowych (ciężkostrawne) czerwone mięso,groch,fasola..
- Tłuste mięsa (wołowina,baranina)
- Ogranicz warzywa strączkowe ( do 2 x w tygodniu) ze względu na obecność lektyn. Nadmiar ma negatywny wpływ na nabłonek wyściełający jelito czcze,dwunastnicę, przyczyniając się do ich rozszczelnienia.
- Ogranicz pokarmy odwadniające (alkohol,kawa) ALKOHOL zwiększa również produkcję cytokin prozapalnych oraz stymuluje uwalnianie histaminy.
- Śmieciowe jedzenie (chipsy,frytki,słodycze,mocno solone)
- Gluten ( panierki,kostki rosołowe,budyń,kisiel,kawa zbożowa…) W badaniach zabserwowano redukcję zmian łuszczycowych przy diecie bezglutenowej oraz pogorszenie zmian chorobowych przy powrocie do niekontrolowanego spożycia glutenu w pokarmach.
- Nabiał ( mleka smakowe,mleka zagęszczone, sery pleśniowe,tłuste twarogi).
- Pikantne przyprawy (paprykę chili,jalapeńo),konserwanty,barwniki.
A o tym to pewnie każdy łuszczyk wie,ale tak na wszelki wypadek przypomnę:)
- Eliminacja roślin psiankowatych-Solancae : pomidor,papryka,bakłażan,kolorowy pieprz,owoce goji,ziemniaki,miechunka,oberżyna oraz TYTOŃ. Warzywa te zawierają min.alkaloidy o niezwykle szkodliwym działaniu u osób z łuszczycą, a także z chorobami stawów i egzemą.
WSKAZANE W JADŁOSPISIE
- Warzywa (zawierające zwłaszcza kawas foliowy) szpinak,sałata,brokuły,jarmuż.
- Warzywa (zawierające karotenoidy) marchew,dynia,seler. Warzywa spożywamy 5xdziennie.
- W limitowanych ilościach: zielony groszek,grzyby,orzechy.
- Ryby słodkowodne:miętus,pstrąg,szczupak,sandacz.
- Ryby morskie:łosoś,dorsz,tuńczyk,sola,mintaj,makrela (najlepiej pieczone lub duszone)
- Tłuszcze: oleje roślinne wyłącznie tłoczone na zimno np:lniany,konopny,oliwa z oliwek.
- Owoce: jabłka,nektarynki,kiwi,gruszki,winogrona,czereśnie,dojrzałe brzoskwinie.W limitowanych ilościach awokado,żurawina i porzeczki.
- Węglowadany złożone: wszystkie naturalne płatki owsiane,żytnie,z pszennych tylko orkiszowe,pieczywo pełnoziarniste,kasze najlepiej grube np.jaglana,gryczan,ryż brązowy lub dziki,biały wyłącznie basmati,kasza gryczan niepalnona i palona.
- Mięso:kurczak,indyk,cielęcina,polędwica i ligawa wołowa.
Jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego czego nie lubisz, picie tego, czego nie chcesz i robienie tego, na co nie masz ochoty.
Mark Twain